Banja Luka dobila defibrilator: I tvoje ruke mogu spasiti život

Svjetski dan reanimacije, koji se ove godine obilježava u svijetu pod motom „I tvoje ruke mogu spasiti život“, obilježen je i u centru Banje Luke.

Pokaznoj vježbi u Gospodskoj ulici, prethodila je edukacija zaposlenih Gradske uprave, koji su obučeni na koji način da upravljaju AID aparatom, odnosno automatskim eksternim defibrilatorom, koji je donacija kompanije LED media.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti ističe kako je donacija ovog aparata od velikog značaja za Grad, jer je već odavno praksa da se ovakvi defibrilatori nalaze na ulicama mnogih svjetskih gradova.

-Ovo je prvi aparat koji se nalazi na javnim površinama u gradu. Nadam se da ćemo ovakvih aparata imati još više, posebno u nekim ruralnim područjima, a upravo na to nam je ranije i Dom zdravlja apelovao. Posebno ovih aparata treba da bude na mjestima gdje Hitna pomoć ne može tako brzo da dođe. Želim da pohvalim zaposlene koji su prošli obuku danas. Nadam se da ćemo ovaj aparat koristiti što manje, ali nam je bitno da ga imamo na jednoj ovakvoj tački, gdje ima mnogo naših sugrađana svakog dana – kazala je Šukalo.

Biljana Ćurguz, predsjednik Resuscitacionog savjeta Republike Srpske dodaje kako su zaposlene u obezbjeđenju Gradske uprave obučili kako da prepoznaju odsustvo vitalnih znakova, te kada je potrebno da pozovu Hitnu pomoć i da upotrebe AID aparat.

-Na AID aparatima imate uputstva. Bitno je naglasati svim građanima, da u slučaju odsustva pulsa, odmah je potrebno da se počne raditi sa kompresijama, da se ne prekida, a najbližeg prolaznika poslati po taj aprat – kazala je Ćurguz.

Kako je navela, AID aparat je namijenjen da isporučuje elektrošok kod zastoja srca.

-Aparat sam analizira ritam srca, odnosno da li srce radi ili ne radi. U slučaju da verifikuje zastoj srca, aparat vam odmah to i govori. Snimljene su govorne poruke, koje jasno preciziraju koji su to koraci koje treba da uradite – navela je ona.

Defibrilator je vrijedna donacija kompanije LED media, društveno odgovorne kompanije koja je i ranije sarađivala sa Gradom Banjom Lukom i gradskom Turističkom organizacijom.

Milan Šljokavica, menadžer razvoja u kompanije LED media ističe kako mu je drago što je upravo njegova kompanija dio ove priče, jer je riječ o aparatu koji je u mnogim gradovima Evrope i svijeta već odavno realnost.

-Stavljamo fokus na to da ovakvi uređaji imaju funkciju, kako za naše građane, tako i za turiste koji dolaze ovdje, te očekuju da jedan ovakav uređaj postoji u našim gradskim sredinama – ističe Šljokavica.

Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije grada Banje Luke dodaje kako je ova ustanova još 2019. godine napravila sporazum o poslovno – tehničkoj saradnji sa LED mediom.

-Smatram da je ovaj aparat za reanimaciju nešto što je neophodno jednom gradu kao što je Banja Luka, kroz koji prolazi toliko turista. Nadam se da će ovakav aparat biti postavljen i na drugim mjestima, kao što su tržni centri, aerodrom, autobuska i željeznička stanica – kazala je ona.

Automatski eksterni defibrilator nalazi se u sklopu LED panela, lociranog na početku Gospodske ulice, odmah do zgrade Gradske uprave. Na panelu će se nalaziti sva uputstva kako da pristupite defibrilatoru u slučaju potrebe.

Naime, Svjetski dan reanimacije određen je od strane Evropskog parlamenta, te se obilježava 16. oktobra svake godine. Cilj je da se skrene pažnja na važnost prepoznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja.

EnglishGermanSerbian