Edukacija za medicinske sestre/tehničare o bazičnom zbrinjavanju hitnih stanja

Edukacija za medicinske sestre/tehničare o bazičnom zbrinjavanju hitnih stanja, čiji je cilj jačanje kompetencija medicinskih radnika u ranom prepoznavanju srčanog zastoja i započinjanju reanimacije od osoba koje su se zadesile na mjestu nesreće do dolaska stručne ekipe, održana je danas u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu.
Cilj edukacije, održane u organizaciji Udruženja tehničara urgentne medicine Republike Srpske, jeste i da se stopa preživljavanja i kvaliteta života unesrećenih nakon reanimacije podigne na što veći nivo.
Predsjednik Resuscitacionog savjeta Republike Srpske Biljana Ćurguz istakla je da je danas zdravstvenim radnicima Bolnice prikazana bazična reanimacija, odnosno postupci koje preporučuju svjetske kuće koje daju preporuke za urgentna zbrinjavanja.
Osvrnućemo se i na zbrinjavanje COVID-19, odnosno postupke u toku pandemije virusa korona, rekla je ona i dodala da je zbrinjavanje ovih pacijenata za zdravstvene radnike veoma zahtjevno, jer imaju pritisak i od broja pacijenata, te manjeg broja radnika koji ih zbrinjavaju.
Ona je navela da je posebno važno da obuku prođu i laici, jer je bitno da oni na ulici mogu prepoznati hitno stanje, odnosno kada da pozovu hitnu pomoć, broj telefona te službe i kako da ukažu prvu pomoć dok obučene ekipe ne stignu.
Edin Fišeković, predstavnik Fondacija “Fami” koja uz podršku Vlade Švajcarske realizuje projekat “Jačanje sestrinstva u BiH”, rekao je da se u okviru ovog projekta realizuje i podrška razvoju sestrinskih udruženja.
On je zahvalio Ministarstvu zdravlja Republike Srpske na podršci u sprovođenju ovog projekata i Resuscitacionom savjetu, koji su našli načina i mogućnost da se u ova teška vremena približe sestrama, kao nekome ko nosi najveći teret pandemije.
Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija objasnio je da je današnja edukacija namijenjena medicinskim radnicima – tehničarima i mladim ljekarima, koji pružaju usluge stanovnicima u Urgentnom centru ove ustanove, te izrazio nadu da je ovo početak saradnje koja će omogućiti kvalitetniju uslugu onima koji su u hitnom stanju. Podsjetio da je Bolnica tokom ove godine riješila pitanje mobilnog rentgena, koji je značajno poboljšao uslove za pružanje zdravstvene zaštite u urgentnim slučajevima.
Edukacija se sprovodi uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u javnim zdravstvenim ustanovama širom Srpske, u okviru Projekata jačanja sestrinstva u BiH.
Edukacije su već održane u Bolnici “Mladen Stojanović” u Prijedoru, Univerzitetskoj bolnici Foča, Bolnici Trebinje, te u domovima zdravlja u Prijedoru, Srpcu, Foči, Trebinju, Mrkonjić Gradu, Šipovu, Kostajnici, Novom Gradu i Gradišci.

EnglishGermanSerbian