Obuka iz zbrinjavanja prehospitalnih trauma, zaustavljanja krvarenja i pružanja prve pomoći

U privrednom društvu „Gross“ d.o.o. Gradiška PJ Srebrenica održava se višednevna obuka iz oblasti prehospitalnog zbrinjavanja trauma (PHTLS), zaustavljanja krvarenja („stop bleeding“) i pružanja prve pomoći i hitne medicinske pomoći.

Obuka je namijenjena radnicima našeg privrednog društva, a sprovode je licencirani instruktori Resuscitacionog Savjeta Republike Srpske (RESS RS) i zaposleni Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Obuku će proći preko 50 radnika privrednog društva, uključujući i članove Službe (čete) za spasavanje, nakon čega će biti izvršena provjera stečenog znanja iz ove oblasti.

Radnici koji uspješno završe obuku i polože ispit, dobiće odgovarajući sertifikat i biće obučeni za pružanje prve pomoći, hitne medicinske pomoći, zbrinjavanja prehospitalnih trauma, bazične reanimacije i zaustavljanja krvarenja u rudarskoj jami i van nje.

Prema riječima Biljane Ćurguz, predsjednice RESS RS, ovakav vid praktičnog sticanja znanja je od velike važnosti za organizacije čiji se rad odvija u područjima udaljenim od zdravstvenih ustanova, u ovom slučaju stotine metara pod zemljom, te se zbrinjavanje povrijeđenih bazira na spremnosti i znanju očevidaca da brzo reaguju do dolaska stručne medicinske pomoći, kao i da se edukacijom iz zaustavljanja krvarenja, PHTLS, hitne pomoći i zbrinjavanja srčanog zastoja doprinosi povećanju procenta preživljavanja povrijeđenih i smanjivanju stope invaliditeta, te sprečavanju trajne onesposobljenosti od povreda na radu.

Ujedno je istakla da se RESS RS, koji provodi obuku, bavi prenošenjem preporuka evropskih i svjetskih resuscitacionih savjeta i algoritama, postupaka utvrđenih na naučnim skupovima tijela koja su vodeća u ovoj oblasti i organizacijom kurseva i seminara na kojima se stiču znanja i vještine u ovoj oblasti. Savjet objedinjuje pojedince koji se bave praktičnim, edukativnim, naučno – istraživačkim radom i djelatnošću prvenstveno u oblasti resuscitacije, reanimacije, kritičnim periodima prije i intrahospitalne resuscitacije i reanimacije.

EnglishGermanSerbian